Eddik- Et naturlig supermiddel!

Med så mange forskjellige bruksområder er eddik et ekte universalmiddel. Har du eddik i huset, trenge du nesten ingen andre rengjøringsmidler. Eddik er et fascinerende produkt med mange bruksområder, det har evne til å desinfisere, fjerne lukt, fett og mugg. Det er også miljøvennlig, giftfritt og rimelig i bruk. For å bruke eddik på den aller rimeligste måten, kan man kjøpe 33 % essens i butikken og blande ut til ønsket styrke. Vanlig styrke er 7 % som man igjen blander ut med 1 del vann og 1 del 7 % eddik.

Ved å bruke eddik til daglige gjøremål unngår man bruk av farlige kjemikalier som kan være skadelig både for helsen og miljøet. Nedenfor har vi listet opp noen få nyttige bruksområder. Men det finnes flere hundre bruksområder for eddik, så bare prøv deg frem. NB! Ikke bruk på Marmor, da går det galt.

Rensing av tette avløp: Ha 2-3 spiseskjeer natron og omtrent 1-2dl eddik i avløpet. La den kjemiske reaksjonen virke i 15 minutter og skyll godt med varmt eller kokende vann så rester ikke tetter avløpet.

Fjern lukt fra kjøleskap: Ha litt eddik på en klut og tørk over.

Fjern bakterier: Spray ren eddik på håndtak og lignende hvor man ønsker å fjerne bakterier, tørk av.

Vask av tepper: En halv kopp eddik til en halv bøtte varmt vann. Bruk børste eller svamp og la tørke. Til flekker på tepper, spray på en blanding av like deler eddik og vann. Tørk av med klut.

Luftrenser: Bland 1 teskje natron, 1 spiseskje eddik og en halv kopp vann på en sprayflaske. Ha eventuelt i noen dråper med sitronsaft.

Toalettrens: Hell omtrent en halv kopp eddik i toalettet og skrubb godt. La det gjerne sitte noen timer før du skyller. Eller ha eventuelt en sprayflaske med 2 deler vann og 1 del eddik stående på badet til multibruk for rengjøring.

Fjern mugg, skit og bakterier: Tørk over med eddik og skyll/tørk med varmt vann.

Fjerning av fettlag på kjøkkenet eller vifte: Vask over med en svamp eller klut vridd opp i eddik.

Hold mauren vekke: Spray ved innganger og vinduer der mauren kommer inn.

Katteurin: Fjern lukten av katteurin ved å sette ut en skål med eddik, eller spray stedet med eddikvann og tørk av. Det sies at katter ikke liker lukten av eddik og derfor ikke vil vende tilbake der du har sprayet med eddik.

Ugress: Hell eller spray litt eddik ved roten. Må ikke brukes nær planter man vil beholde og bør ikke brukes for mye da jorden kan bli for sur og ellers tar knekken på viktige mikro-organismer.

Møbelpolering: En teskje matolje og 1/4 kopp eddik. Rist godt før bruk. Ha eventuelt i litt sitron som både renser og gir duft. Matolje blir harsk etter noen måneder, så ikke lag mer enn du bruker innen den tid.

Fliser og baderomsgulv: Bruk en blanding med like deler eddik og vann. OBS: For mye eddik kan skade fugene.

Tøymykner: Hell en halv kopp eddik i skyllevannet. Holder tøyet mykt og bevarer fargen.

Oppvask: Eddik desinfiserer og fjerner fett. Ha omtrent en spiseskje i oppvaskvannet, med eller uten såpe. Ha gjerne i litt mer eddik hvis du vasker uten såpe.