Gjør hagen klar for høsten og vinteren!

Nå går vi inn en kaldere periode og det er et par ting du bør tenker på i forhold til hagen din. Gjør man en god innsats nå, vil du ha mye igjen for dette til våren.

Beskjæring av blødende vekster
En tommelfingerregel for beskjæring er JAS-månedene, som er juli-aug-sept. Dette er en perfekt tid å beskjære busker og trær.
Plantene som er blødere kan beskjæres på sensommer eller høst. Det vil si de som har mye sevje, som bjørk, agnbøk, lønn, plomme og kirsebær. I JAS-månedene kan man generelt blant annet tynne ut eller renske opp i trær og busker og trimme hekken. Bærbusker kan ha godt av en liten beskjæring etter innhøsting, slik at buskene skal tåle tyngden av snø bedre.

Beskjæring av vintergrønne vekster
Det er også viktig å være klar over hvilke planter som ikke skal beskjæres nå. De plantene som blomstrer på våren, som syriner, magnolia og rhododendron må ikke beskjæres sensommer og høst. Vintergrønne vekster, som tuja og barlind, kan derimot beskjæres nå. Bringebærbusker beskjæres hvert år etter høsting, ved at du fjerner alle stengler som har båret bær samme år.

Beskjæring av rosebuskene
Rosebuskene kan beskjæres lett om høsten, og det er de tørre og tynne grenene som skal fjernes. Rosegrenene har imidlertid lett for å fryse om vinteren, så det er viktig at du ikke beskjærer for mye. Hovedbeskjæringen av rosebusker skal skje om våren. Visne blader og tørre grener kan få en liten justering nå på høsten, men ikke for mye, ellers kan det gå frost i stubbene.

Gressplen
Når du klipper plenen for siste gang denne sesongen, er det viktig å ikke klippe den for kort. Plenen blir mye mer motstandsdyktig mot frost hvis den har litt lengde. Og hvis gresset er for langt, kan det utvikles sopp og råteskader. Rak opp løv og andre ting fra plenen, da dette trekker til seg fuktighet som lettere gir frostskader for underlaget, samtidig gir det dårligere betingelser for soppsykdommer.

Kompost og innhøsting
Alt hageavfall kan komposteres, men ikke bruk nedfall fra roser. Rosene er ofte angrepet av sopp som lett overvintrer i komposten og vil da spres ut over i hagen din til neste år.
Hvis du ikke er spesielt glad i rotter vil vi anbefale dere å fjerne alt av nedfallsfrukt. Det kan også være hyggelig med rådyr i hagen på vinteren, men det er ikke uvanlig at hagen blir fôringsstasjon også senere på våren. Da kan du bare glemme alt som heter tulipaner, nye skudd på busker og trær og stemorsblomstene.

Luking
Har ugresset fått fritt spillerom i sommer, bør du benytte anledningen til å luke før frosten kommer. Husk at det ofte er lettere å få med seg røttene hos ugresset når jorden er blitt mer fuktig. Fortsetter du å luke nå, blir det betraktelig mindre å luke til våren.

Ikke glem hagemøblene
Det er lurt å vaske hagemøblene før de ryddes vekk for sesongen. Forurensning og støv i luften kan tære på møblene gjennom vinteren. så for å forhindre at hagemøblene tar skade bør dette alltid fjernes mot slutten av sesongen. Hvis man lar gammel møkk ligge på overflaten over tid vil møblene få kortere levetid. Men det er det jo langt hyggeligere å finne frem rene hagemøbler når den første vårsolen endelig titter frem igjen.

Trenger du hjelp i hagen?

Ta kontakt med oss! Bruk kodeordet “Høstkampanje” så vil du få 50 % avslag på den første timen! Tilbudet varer ut september 2016.